Sosyal Medya

Güncel

Ä°talyaÂ’da Suriye diplomasisi

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, De Mistura ve Hicab ile bir araya geldi. Gentiloni, "Suriye’nin geleceğinde Esed’in liderliği olamaz" dedi. MYK Başkanı Hicab ise, "Müzakere masasına dönmek istiyoruz. Müzakerelerde yeni bir tur başlasın istiyoruz ama bundan yana bir iklim olmalı" diye konuştu.



Ä°talya DışiÅŸleri Bakanı Paolo Gentiloni, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ve Suriyeli muhaliflerin oluÅŸturduÄŸu Müzakere Yüksek Komitesi'nin (MYK) BaÅŸkanı Riyad Hicab ile görüştü. Ä°talya’nın baÅŸkenti Roma, Suriye'nin tartışıldığı diplomasi trafiÄŸine ev sahipliÄŸi yaptı. Gentiloni, ilk olarak BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura ile bir araya geldi. Ä°kili, yaklaşık bir saat baÅŸ baÅŸa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Daha sonra Gentiloni, MYK BaÅŸkanı Hicab ile görüştü. Ardından ikili basın toplantısı yaptı.

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura basın toplantısında, Suriyeliler arasında barış görüşmelerinin ne zaman başlayacağına dâir henüz bir tarih bulunmadığını dile getirerek, "(Müzakerelerde) Bir sonraki tur en kısa sürede başlamalı" dedi.

De Mistura, BM’nin müzakereleri yeniden baÅŸlatma konusunda kararlı olduÄŸunu ve hazırlıklarının da bu doÄŸrultuda devam ettiÄŸini bildirdi.

"Suriye’de askeri çözüm yok" ifadesini kullanan De Mistura, bu krizde ABD ve Rusya’nın önemine dikkat çekerek, "Onlar bana da destek verdiler. Onların katkılarıyla ateÅŸkes 2 ay sürdü ama onu siyasi çözüm süreci izleyemedi. Ancak, denemeye devam etmeliyiz" diye konuÅŸtu.

De Mistura, Suriye krizinde Rusya ve ABD’nin anlaÅŸacak durumda olduklarını, böyle bir ÅŸey olması halinde diÄŸerlerinin de bu iki ülkeyi izleyeceÄŸini belirterek, IŞİD ve Nusra'yla mücadele etmeleri gerektiÄŸini, siyasi geçiÅŸ olmadan IŞİD’in yenilgiye uÄŸratılamayacağını söyledi.

Suriye’deki krizde mevcut durumun çok kritik olduÄŸuna iÅŸaret eden De Mistura, "Bugünden Eylül ayına kadar öncelik terörle mücadele olmak üzere bunu ve siyasi geçiÅŸi harmanlayacak halen açık bir penceremiz bulunmakta" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Suriye’deki rolüne iliÅŸkin bir soru üzerine De Mistura, Rusya’nın Suriye hükümeti üzerinde etkisi bulunan iki ülkeden biri olduÄŸunu hatırlatarak, bu ülkenin Suriye’deki rolünün önemli ve belirleyici olduÄŸunu ve siyasi geçiÅŸ sürecinden yana bir tavır sergilediÄŸini ifade etti.

"Rusya’nın yapıcı ve kararlı bir rolü olmalı"

Suriye’de ilk amacın düşmanlıkların sona erdirilmesi olduÄŸunu belirten Ä°talya DışiÅŸleri Bakanı Gentiloni, "Suriye’nin geleceÄŸinin Esed’in ellerine bırakılmayacağı garantisiyle ön koÅŸul olmadan müzakerelere varmaya ihtiyaç var. Suriye’nin geleceÄŸinde Esed’in liderliÄŸi olamaz" dedi.

Gentiloni, Suriye’de askeri çözümün bulunmadığını, tek yolun siyasi müzakereler olduÄŸunu vurguladı.

Rusya’nın Suriye’deki rolüne iliÅŸkin soru üzerine Gentiloni, ÅŸunları söyledi:

"Rusya’nın rolünün öneminin farkındayız. Suriye’de Rusya’nın yapıcı ve kararlı bir rolü olmalı. Åžu anda, özellikle Halep ve çevresinde gerginliklerin önlenmesi için Rusya’dan daha etkin bir iÅŸbirliÄŸi göstermesinin bekleneceÄŸi koÅŸullar var. Müzakereler yoluyla bir ÅŸeyleri deÄŸiÅŸtirme ihtiyacı var."

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura’ya hükümetinin desteÄŸini yineleyen Gentiloni, Rusya ve ABD’nin gelecek haftalarda bombardımanlara ve Halep’in kuÅŸatılmasına "dur" demeleri durumunda bunun müzakerelerin yeniden baÅŸlamasını mümkün kılacağını dile getirerek, Ä°talya’nın bu konuda üzerine düşeni yapacağını bildirdi.

Gentiloni, ateÅŸkes sayesinde Suriye’de onlarca kente ve kiÅŸiye insani yardım ulaÅŸtığına dikkat çekti.

"Eli kanlı rejimin sahneden ayrılışını doğrulamayan bir çözüm olamaz"

MYK BaÅŸkanı Hicab da Suriye krizinin etkilerinden biri olan ve Avrupa’yı da sarsan göç krizinin Suriye’de bir çözüm olmaması halinde devam edeceÄŸi uyarısında bulunarak, "Göç krizi terörizmin sonucudur ve Suriye krizine çözüm bulunamadığı, sivillere yönelik bombalamalar devam ettiÄŸi sürece Avrupa’ya ve dünyaya göç akını sürecektir" diye konuÅŸtu.

Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed’in Suriye’de krizi uzatmak için terörü bahane ettiÄŸini belirten Hicab, "Ellerinden kan damlayan bu Esed rejimine bir son vermek gerekir. Bu eli kanlı rejimin sahneden ayrılışını doÄŸrulamayan bir çözüm olamaz" dedi.

Öte yandan müzakere masasına dönmek istediklerini dile getiren Hicab, "Müzakerelerde yeni bir tur başlasın istiyoruz ama bundan yana bir iklim olmalı" ifadesini kullandı.

Hicab, ÅŸehirlerdeki kuÅŸatmaların 2254 nolu BM Güvenlik Konseyi kararı gereÄŸince kalkması, siyasi tutukluların özgürlüklerine kavuÅŸması gerektiÄŸini ancak bunun tam tersi bir tavırla rejimin son BM kararından bu yana 2 bin 500’den fazla kiÅŸiyi tutukladığını söyledi.

Hicab, ateşkesi ihlâl eden tarafın uluslararası toplumdan daha sert tepki görmesi gerektiğini de dile getirdi.

"Rusya’ya güvenmiyoruz"

KonuÅŸmasında, Esed rejimine büyük destek veren Rusya’yı da eleÅŸtiren Hicab, "Rusya, yüz binlerin ölümü karşısında bir kiÅŸiyi tercih ediyor. Rusya, hükümetin başını deÄŸil, Suriye halkını muhatap almalı" dedi.

Halep’in halen kuÅŸatma altında olduÄŸunu hatırlatan Hicab, "Varılan ateÅŸkese raÄŸmen Rusya'nın ve rejimin son bombardımanlarında 92 sivil yaÅŸamını yitirdi. Rejimin yanında yer alan Ruslara güvenmiyoruz" diye konuÅŸtu.

Basın toplantılarının ardından Gentiloni, De Mistura ve Hicab, birlikte basın mensuplarına poz verdikten sonra üçlü ortak bir görüşme gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.